18.05.2024 | 17:18
Εγγραφή στο newsletter

Beauty, Elena's Address Book

Advertisement Feature

Contact

Follow

Website

Με πλούσια κλινική εμπειρία, πληθώρα δημοσιεύσεων και συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια και εκπαιδευτικά courses, η δρ. Μαρία Κοτρώτσιου, MD PhD, είναι κάτι παραπάνω από καταρτισμένη πάνω στον τομέα της: την πλαστική χειρουργική. Με σπάνια ενσυναίσθηση για το τι χρειάζεται ο άνθρωπος που την επισκέπτεται και πραγματική αγάπη για την ιατρική ειδικότητά της, η διακεκριμένη πλαστική χειρουργός έχει δοθεί ολόψυχα στο λειτούργημά της. Και δεν παραβλέπει πως, εκτός από τις ιατρικές ανάγκες, υπάρχει και η αισθητική πλευρά, η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία μας. Γι’ αυτό και φροντίζει να αποκτήσουμε τη λάμψη που μας αξίζει. Μια λάμψη που μπορούμε να έχουμε όλο το χρόνο.

Κυρία Κοτρώτσιου, ποια είναι η νέα κατεύθυνση της πλαστικής αισθητικής χειρουργικής;

Το τοπίο της γυναικείας εικόνας και προσωπικότητας κατευθύνεται ξεκάθαρα προς ένα συμπεριληπτικό μέλλον. Έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η ταχύτητα, ακόμα και η ενσυναίσθηση ωθούν την ειδικότητά μου, της πλαστικής αισθητικής χειρουργικής, προς μια νέα κατεύθυνση, η οποία αφορά περισσότερο τον πραγματικό κόσμο γύρω μας, αναθεωρώντας τα παλιά πρότυπα ομορφιάς. Οι πλαστικοί χειρουργοί δεν διακρινόμαστε μόνο για την επιστήμη μας και για το ταλέντο (που πρέπει να έχουμε). Αφουγκραζόμαστε τις επιθυμίες και ακούμε με προσοχή τι θέλουν ακριβώς τα πρόσωπα που έχουμε απέναντί μας. Η κάθε γυναίκα εκφράζεται μέσα από τη μοναδικότητά της έχοντας αφήσει το αποτύπωμά της σε όλους τους απαιτητικούς τομείς της ζωής της και διεκδικώντας μια ουσιαστική αλλαγή αναδιαμορφώνοντας την εικόνα της με νέους όρους.

Πολλές γυναίκες που θέλουν φροντίσουν την εξωτερική τους εμφάνιση βρίσκονται σε δίλημμα μεταξύ επεμβατικών και μη επεμβατικών επιλογών. Τι προτείνετε;

Υπάρχει ένα εύρος αντιγηραντικών θεραπειών, επεμβατικών και μη, που προσφέρει η αισθητική πλαστική χειρουργική βοηθώντας τη γυναίκα να ανακτήσει και να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της, ξεκινώντας από την εξωτερική της εμφάνιση. Rejuvenation σημαίνει ανανέωση και βιοαναζωογόνηση, να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να ανανεώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση. Από την επαφή μου με πολλούς ασθενείς, έχω καταλήξει ότι όλοι μας έχουμε σκεφτεί να υποβληθούμε σε μια επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Παράγοντες όμως όπως ο κατάλληλος χρόνος, το κόστος, το προσδοκώμενο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα και το είδος της αναισθησίας αναστέλλουν τη μεγάλη απόφαση και γι’ αυτό επιλέγουν λιγότερο επεμβατικές θεραπείες προσδοκώντας ένα ωραίο αποτέλεσμα.

Ποια είναι η σχέση σας με τους ασθενείς σας;

Αναλαμβάνω τους ασθενείς μου εξετάζοντας, προσφέροντας θεραπείες και παρεμβαίνοντας σε κάθε μικρή λεπτομέρεια που θα με βοηθήσει να επιτύχω το μέγιστο αποτέλεσμα. Όπως την ποιότητα του δέρματος και τον όγκο των χαρακτηριστικών του προσώπου αναλύοντας το μηχανισμό γήρανσης για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Ακολουθώ κάθε ασθενή σε ένα εξατομικευμένο ταξίδι ομορφιάς. Οι θεραπείες που έχουμε στο οπλοστάσιό μας ποικίλλουν από ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες μικρής διάρκειας έως απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις με θεαματικά αποτελέσματα. Επίσης, στις περιπτώσεις επεμβατικών επιλογών, ο κατάλληλος προεγχειρητικός σχεδιασμός, εξατομικευμένος για κάθε ασθενή μου, και η επιλογή της εκάστοτε χειρουργικής τεχνικής που πρέπει να ακολουθηθεί χρειάζονται πολλή μελέτη αφού αποτελούν τους πιο σημαντικούς σταθμούς για την επίτευξη του επιθυμητού μετεγχειρητικού αποτελέσματος.

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές θεραπείες;

Το μπότοξ είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη θεραπεία η οποία διαρκεί 10 λεπτά και προσφέρει αποτελέσματα που διαρκούν 5-6 μήνες. Ακόμα, με τη βοήθεια του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος, μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο όγκο ενός προσώπου ή να τονίσουμε τις γωνίες των οστών του προσώπου κάνοντας το γνωστό σε όλους μας face contouring. Υπάρχει η θεραπεία του Fractional Laser, η οποία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ η τεχνική του Prp (αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοπεταλίων) αποτελεί τα τελευταία χρόνια βασικό άξονα της πρακτικής μου καθώς, μέσα σε λίγες συνεδρίες (συνήθως 4-5 ανά έτος), κατακλύζει το δέρμα με όλους τους απαραίτητους αυξητικούς παράγοντες που βρίσκονται στο αίμα μας, τονίζοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης εκ νέου και προσφέροντας έτσι μια πιο σφριγηλή, λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.

Και όσον αφορά τις επεμβατικές;

Όταν έρθει η στιγμή που το δέρμα μας έχει επωφεληθεί από τη δράση των μη επεμβατικών αντιγηραντικών θεραπειών και χρειαζόμαστε κάτι μόνιμο και πιο αποτελεσματικό, τότε είναι η κατάλληλη ώρα να προχωρήσουμε στην επίτευξη ενός χειρουργικού face lifting. Τέλος, η βλεφαροπλαστική είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβατικές μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες. Στόχος της είναι να αποκαταστήσει αισθητικές ατέλειες ή πρακτικά προβλήματα στην περιοχή των ματιών, στα άνω και κάτω βλέφαρα, και να δώσει στο βλέμμα φρέσκια και ξεκούραστη όψη, γεγονός που θα το κάνει να δείχνει πιο νεανικό και ελκυστικό.

 

Δρ. Μαρία Κοτρώτσιου, Διευθύντρια πλαστικής αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.