Το περιοδικό «Life&Style» υποδέχτηκε το 2009, στο τεύχος Ιανουαρίου, με εξώφυλλο την Κατερίνα Γκαγκάκη, μία ξεχωριστή ιστορία για τις λάτρεις της μόδας και της ομορφιάς, αυτή της Helenas Rubinstein. Το περιοδικό μέσα στις σελίδες του κάνει μία σύντομη αναδρομή στη ζωή της Helena Rubinstein, εξιστορεί πώς η 20χρονή τότε κοπέλα, που είχε ξεκινήσει από την Πολωνία για να βρει μια καλύτερη τύχη στην μακρινή Αυστραλία, κατάφερε να κάνει το όνομά της συνώνυμο των υψηλών προϊόντων ομορφιάς, ενώ στην πορεία μοιράζεται με τους αναγνώστες τα δικά της μυστικά ομορφιάς.
Διαβάστε την ιστορία της Helenas Rubinstein μέσα από το κείμενο της Βασιλικής Παπαγεωργίου. Σελιδοποίηση, Ιορδάνης Ρόζης.
Όταν η Helena Rubinstein ξεκινούσε από την Πολωνία για την Αυστραλία, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, δε γνώριζε ότι η διαδρομή της θα οδηγούσε στην κατάκτηση ενός μεριδίου ελευθερίας από όλες τις γυναίκες του πλανήτη: Της ελευθερίας στην ομορφιά. Η 20χρονη κοπέλα άρχισε να εργάζεται στο φαρμακείο των φίλων της οικογένειάς της, των αδελφών Lukusky, οι οποίοι την έμαθαν να αναμειγνύει βότανα για θεραπευτικές αλοιφές, αλλά και μια κρέμα ομορφιάς που είχαν επινοήσει, την οποία χρησιμοποιούσε και η ίδια. Ζωντανή διαφήμιση, λάμβανε τα επιδοκιμαστικά σχόλια των πελατισσών της, τα οποία και της έδωσαν την ιδέα να ασχοληθεί με τον τομέα της ομορφιάς. Δειλά άνοιξε το πρώτο της ινστιτούτο στη Μελβούρνη, με βασικό προϊόν την κρέμα Valaze, βασισμένη στη φόρμουλα των Lukusky. Γρήγορα το όνομά της έγινε σημείο αναφοράς, ενώ η φήμη της εκτοξεύτηκε όταν ο πρώτος της σύζυγος, Edward William Titus, δημοσιογράφος και συγγραφέας, την ώθησε να διαφημίσει τη μάρκα της, απευθυνόμενος σε καλλιτέχνες όπως ο Νταλί για να σχεδιάσουν τις συσκευασίες των προϊόντων. Σύντομα η Μελβούρνη δεν ήταν ικανή να χωρέσει το όραμά της κι έτσι μετακόμισε στο Λονδίνο. Εν τω μεταξύ, απέκτησε δύο γιους, τον Roy Valentine Titus (1909) και τον Horace Titus (1912). Επόμενος σταθμός το Παρίσι, όπου τo Valaze στη Rue du Faubourg-Saint-Honore καινοτόμησε με τη δημιουργία των πρώτων κραγιόν σε συσκευασία σωλήνα και τις πούδρες στην απόχρωση της επιδερμίδας. Εκεί, η Helena Rubinstein ερωτεύτηκε και την τέχνη, ξεκινώντας μια σημαντική συλλογή από έργα αλλά και κοσμήματα. Η γνωριμία της με τους Προυστ, Πικάσο, Νταλί, Ρενουάρ και Μπονάρ τής χάρισε εκλεπτυσμένο αέρα και καλλιέργησε το πνεύμα της. Με αποφασιστικότητα και δυναμισμό, η Πολωνή μετανάστρια και πλέον επιτυχημένη επιχειρηματίας αποφάσισε να κάνει το μεγάλο άλμα και να εισβάλει στην αγορά της Αμερικής. Το ινστιτούτο της στην 715 Fifth Avenue δε θα θύμιζε σε τίποτε τα ευρωπαϊκά αντίστοιχά του: Συμπεριλάμβανε εστιατόριο και γυμναστήριο, με έργα του Juan Miro να στολίζουν τους τοίχους. Εκεί, η Rubinstein κλήθηκε να συναγωνιστεί κολοσσούς της αγοράς, όπως η Elizabeth Arden, η Estee Lauder και η Revlon, των οποίων επικράτησε. Αλλαγές συνέβησαν και στην προσωπική της ζωή. Έχοντας χωρίσει από τον άνδρα της το 1938, παντρεύτηκε τον κατά 23 χρόνια νεότερό της Ρώσο πρίγκιπα Artchil Gourielli-Tchkonia, ο οποίος υποστήριξε την προσπάθειά της να επεκτείνει τον τομέα της ομορφιάς με προϊόντα όπως τα αυτομαυριστικά Golden Beauty, την πρώτη ενυδατική κρέμα παγκοσμίως Skin Dew και την πρώτη refillable μάσκαρα Longlash. Η πρωτοπόρος αυτή γυναίκα έφυγε από τη ζωή το 1965, αλλά η αυτοκρατορία της θυμίζει πάντοτε ότι όταν υπάρχει όραμα, η επιτυχία είναι δεδομένη. Σήμερα, η φίρμα συνεχίζει δυναμικά, με κυκλοφορίες όπως η σοφιστικέ κολεξιόν μακιγιάζ και καινοτόμες σειρές περιποίησης, όπως η Prodigy Replasty (2007), σε συνεργασία με την κλινική LaClinic-Montreux και πρωταγωνίστρια τη σταρ του Χόλιγουντ, Ντέμι Μουρ.