08.12.2024 | 15:22
Εγγραφή στο newsletter
ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

anaktora1.jpg

 ΠΡΟΣΟΨΗ
Το Regency ρυθμού Ανάκτορο των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου είναι σήμερα Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

Το Λιστόν στην Κέρκυρα θυμίζει Παρίσι, αφού το αρχιτεκτονικό του σχέδιο είναι εμπνευσμένο από τα κτίρια της οδού Ριβολί στη γαλλική πρωτεύουσα. Όμως, το μεγάλο επιβλητικό κτίριο από πωρόλιθο Μάλτας στη μικρή Σπιανάδα (πλατεία), κοντά στη θάλασσα, είναι ρυθμού Regency (Αντιβασιλείας) και παραπέμπει στη Γηραιά Αλβιόνα.

ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το άγαλμα του κυβερνήτη του νησιού, sir Frederick Adam, έχει
«υποδεχθεί» μέσα στα χρόνια πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας
της Ελλάδας, καθώς και εστεμμένους και επίσημους από όλο τον
κόσμο.

anaktora8.jpg

 ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Καλοκαίρι του ’67. Οι τότε βασιλείς Κωνσταντίνος και Άννα-Μαρία
φωτογραφίζονται με το νεογέννητο πρίγκιπα Παύλο στην αγκαλιά της.
Η Άννα-Μαρία είναι ενδεδυμένη με παραδοσιακή κερκυραϊκή φορεσιά.

 

Πρόκειται για τα Ανάκτορα των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, ένα από τα τέσσερα ανάκτορα της χώρας μας (τα άλλα είναι το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο, το Τατόι και το Μον Ρεπό), και αποτελεί το σημαντικότερο οικοδόμημα της περιόδου της Αγγλοκρατίας στα Επτάνησα. Στο ανάκτορο αυτό συνεδρίαζε η Ιόνιος Γερουσία και, για κάποιο διάστημα, η Ιόνιος Βουλή. Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το ανάκτορο πέρασε στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους. Από το 1927 έως σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

anaktora3.jpg

Η αίθουσα του θρόνου
Στην Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου δεσπόζει ο αυθεντικός επίχρυσος θρόνος του Βρετανού Αρμοστή, που στηρίζεται σε δύο λιοντάρια.

Από το προηγούμενο καλοκαίρι, η παλιά πόλη της Κέρκυρας εντάχθηκε στις Σημαντικότερες Οχυρωμένες Πόλεις της Μεσογείου της UNESCO και στα μέσα Απριλίου τα Ανάκτορα των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου ήταν πανέτοιμα για την επίσημη τελετή παράδοσης του πιστοποιητικού. Επί των επάλξεων, η διευθύντρια του Μουσείου, η αρχαιολόγος Δέσποινα Ζερνιώτη, η οποία είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Μον Ρεπό: Οι Αρχαιότητες, η Έπαυλη, ο Κήπος» (2002, Εκδόσεις Απόστροφος) και επιμελήτρια του Μουσείου Παλαιόπολης –όπως αποκαλείται η αρχαία Κέρκυρα–, το οποίο στεγάζεται στο Μον Ρεπό. «Το Ανάκτορο ανεγέρθηκε με απόφαση του sir Thomas Maitland (1759-1824), του πρώτου Βρετανού Αρμοστή, ανάμεσα στο 1816 και 1823, από τον sir George Whitmore (1775-1862), μηχανικό του βρετανικού στρατού και αρχιτέκτονα. Χρησίμευε ως κατοικία και ως διοικητικό κέντρο του Βρετανού Αρμοστή. Παράλληλα αποτελούσε την έδρα του Τάγματος των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου», εξηγεί.

anaktora5.jpg

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ
Κατόπιν συνεργασίας της διευθύντριας του Μουσείου, κας Ζερνιώτη,
με το Τάγμα που εδρεύει στο Λονδίνο, αποκαταστάθηκαν τα κάδρα
των βασιλικών πορτρέτων τα οποία κοσμούσαν κορόνες. Εδώ
απεικονίζεται το πορτρέτο του ιδρυτή του Τάγματος Γεωργίου Δ’ από
τον sir Thomas Lawrence

Το Τάγμα των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα από τα παλαιότερα βρετανικά τάγματα (το 6ο σημαντικότερο σήμερα). Ιδρύθηκε στις 28 Απριλίου του 1818 από τον πρίγκιπα αντιβασιλέα Γεώργιο – μετέπειτα Γεώργιο IV. Η πρόταση για τη δημιουργία του έγινε από τον πρώτο Ύπατο Βρετανό Αρμοστή των Ιονίων Νήσων, sir Thomas Maitland, Μέγα Μάγιστρο του Τάγματος. Τα μέλη του Τάγματος διακρίνονταν σε τρεις τάξεις: Ιππότης (Knight) Μεγαλόσταυρος ή Δέσποινα (Dame) Μεγαλόσταυρος (GCMG), Ιππότης Ταξιάρχης (KCMG) ή Δέσποινα Ταξιάρχης (DCMG) και Συνοδός (CMG). Οι τιμητικοί αυτοί τίτλοι απονέμονταν σε Άγγλους, Μαλτέζους και Επτανήσιους που προσέφεραν στο βρετανικό Στέμμα.

 

ΥΨΗΛΟΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ
Από την επίσκεψη του Κάιζερ της Γερμανίας, Αυτοκράτορα Γουλιέλμου
ΙΙ, στην Κέρκυρα.

Πρώτη έδρα του Τάγματος ήταν τα Ανάκτορα των Αρχάγγελου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα. Οι οροφογραφίες των μνημειακών του αιθουσών κοσμούνται με τα διάσημα και το μότο του Τάγματος, το λατινικό «Auspicium melioris aevi» –«κρείττονος αιώνος οιωνός», δηλαδή «προοιωνίζεται καλύτερη εποχή». Το σύμβολο του Τάγματος, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που υποτάσσει τον Σατανά, απεικονίζεται σε ελαιογραφία –αντίγραφο έργου του Guido Reni– στην Αίθουσα του Θρόνου.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
Η επονομαζόμενη Ροτόντα
σε κυκλικό σχήμα,
της οποίας ο θόλος κοσμείται
με επίχρυσες ροζέτες
σε φατνώματα.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
Η επονομαζόμενη Ροτόντα
σε κυκλικό σχήμα,
της οποίας ο θόλος κοσμείται
με επίχρυσες ροζέτες
σε φατνώματα.

Το 1864, με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το Τάγμα μεταφέρεται και ως έδρα του ορίζεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Εκεί γίνονται οι τελετές για τα νέα μέλη – κυρίως διπλωμάτες. Ανάμεσά τους ο Κόφι Ανάν (επίτιμος), ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο Χαβιέ Περέζ ντε Κουεγιάρ. Όταν η βασίλισσα της Αγγλίας επισκέπτεται ένα ξένο κράτος, τότε ο εκεί πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας γίνεται αυτόματα Ιππότης Ταξιάρχης. Μάλιστα, ο Ίαν Φλέμιγκ είχε μυθιστορηματικά στολίσει με τον τίτλο CMG τον ήρωά του, Τζέιμς Μποντ, στο «Από τη Ρωσία με Αγάπη», το 1953. Σήμερα, τα διοικητικά γραφεία του Τάγματος εδρεύουν στο St James Palace, ενώ ως Μέγας Μάγιστρος διατελεί ο Δούκας του Κεντ.

ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΝΔΥΜΑ
Μία από τις επίσημες στολές του Τάγματος,
τις οποίες πρόσφατα αποκατέστησε από την Αγγλία
η διευθύντρια του μουσείου.

anaktora2.jpg

ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ
Το κερκυραϊκό ανάκτορο στις αρχές του 19ού αιώνα από τον ζωγράφο
Joseph (Giuseppe) Schranz.

Όπως μας εξηγεί η κυρία Ζερνιώτη, η τωρινή διοίκηση υπήρξε ιδιαίτερα συνεργάσιμη στην προσπάθειά της να «επαναπατρίσει» πολλά κειμήλια. Ανάμεσα σε άλλα, εξασφάλισε διάσημα με το επτάκτινο άστρο, αλληγορία της Επτανήσου, το οποίο φέρει στο κέντρο τον Άγιο Γεώργιο, προστάτη άγιο της Βρετανίας, καθώς και μπλε μεταξωτούς μανδύες με πορφυρό σατέν, της 1ης τάξης των ιπποτών. Αυτοί φέρουν κεντημένα τα αρχικά «SM» (Saint Michael) και «SG» (Saint George). Όλα τα παραπάνω εκτίθενται πλέον στο ανάκτορο μαζί με άλλα έγγραφα και ιστορικά κειμήλια.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
Το διάσημο του Τάγματος κοσμεί το ταβάνι
στην Αίθουσα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.